"Viimeistä piirtoa myöten"
Lapuanliike oli kommunisminvastaisena kansanliikkeenä syntynyt ilmiö, joka sai alkunsa Lapualla marraskuussa vuonna 1929 tapahtuneesta kommunistinuorten haastejuhlan keskeyttämisestä ja punapaitojen riisumisesta. Liikkeen kannattajat perustivat Suomen Lukko -nimisen yhdistyksen, vuonna 1931 nimi muutettiin Lapuan Liike ry:ksi. Liike lakkautettiin vuonna 1932 Mäntsälän kapinan jälkeen ja sen aatteellista toimintaa jatkoi poliittinen puolue IKL vuoteen 1944 saakka, jolloin se lakkautettiin välirauhan sopimusehtojen mukaisesti.
Näyttely kertoo ainutlaatuisen kuva- aineiston ja esineistön avulla liikkeen historiasta ja sen toiminnassa mukana olleista henkilöistä.
Näyttelyssä on mahdollisuus tutustua Suomen 1920- ja 30-lukujen monivaiheiseen sisäpolitiikkaan, josta ei kansainvälistäkään väriä puuttunut. Lapuanliikkeen johtohahmoa, lapualaista maanviljelijä Vihtori Kosolaa kutsuttiinkin "Suomen mussoliiniksi".
Millainen oli Lapuan työväentalon kiinninaulaamisen muistoksi lyöty talkoomitali eli kökkämerkki? Entä mistä oikein saivat nimensä Lapuanliikkeen tekemät kyyditykset eli muilutukset?
Tervetuloa tutustumaan Lapuanliikkeen historiaan Vihtori Kosolan sanoin "Viimeistä piirtoa myöten".
Kuvia näyttelystä ja museosta.

Kosti-Paavo Eerolainen, Vihtori Kosola ja Vilho Viita

Kansalaiskokous tasavallan puolesta

Autokolonna matkalla

"Toverikuria ?"

Lapuanliikkeen kokous

Kosola Lapuan asemalla

Lapuanliikkeen museo

Lapuanliikkeen tuotteita

Ansiomerkki- ja mitalikokoelma